Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Червеното вино съдържа и резвиратрол

cherveno-vino-resviratrolРесвиратрол

Резвератролът,освен в гроздето се среща още само при фъстъците и в някои редки видове горски плодове. Играе ролята на собствен антибиотик на лозата, като я защитава от вредните UV – лъчи, бактерии, гъби и др. Количеството на резвератрола е различно в различните видове вина, но, по правило, в червеното вино има с пъти по-голяма концентрация на това съединение, отколкото в бялото. Средно се съдържат 5-6 мг/л вино, но при някои вина това количество може да достигне до 15 и повече мг, като това изцяло зависи от сорта и климатичните условия. Вината Мерло и Каберне совиньон съдържат най-голямо количество резвератрол.

 

 1. Резвератролът има антиатерогенен ефект- намалява нивото на „лошия” холестерол и повишава нивото на „добрия”, а от там предотвратява образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоностните съдове и образуването на тромби- така предпазва от сърдечно –съдови заболявания.
 2. Увеличава физическата издръжливост, стимулира метаболизма и подпомага процеса на отслабване.
 3. Стимулира отделянето на слюнка и стомашен сок.
 4. Забавя процесите на стареене на организма, предпазва от „старчески“ болести и противодейства на отслабването на мозъчните функции. Умереният прием на червено вино е в основата на съвременната anti-aging терапия (борба със стареенето).
 5. Употребявано в малки количества, виното има успокояващо действие върху нервната система
 6. Пречиства организма и е особено подходящо при проблеми с пикочната система. Редовният прием на червено вино е перфектна профилактика срещу камъни в бъбреците.
 7. Предпазва от кариес и периодонтит. Стоматолозите твърдят, чеполифенолите, съдържащи се в червеното вино, подпомагат профилактиката и лечението на периодонтит.
 8. Успешно се бори с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт.
 9. Виното притежава антисептично и бактерицидно действие -причинителите на туберкулозата например загиват във виното само за 15 мин.
 10. Червените пигменти на виното – антоцианите имат силен радиопротективен ефект – свързват радиоактивния стронций в безцветно съединение с хелатна връзка, което се отделя с урината .
 11. През последните години се установява ,че резвератрола в гроздето и виното има и антитуморен ефект, а при лабораторни опити с животни се открива ,че стимулира възстановяването на нервните клетки и повишава имунитета.

Еновитон-СЕ

У нас е регистриран натурален продукт разработен от български изследователи като хранителна добавка„Еновитон-СЕ”, която съдържа 200мг. стандартизиран антоцианов концентрат от младо червено вино, 60мг. витамин С и 20мг. витамин Е

Виното оказва своите благоприятните ефекти при спазваните на няколко условия:

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates