Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нарът – антиоксидант и още нещо

Плодовете на нара са чудесна диетична и здравословна храна - антиоксидант, съдържаща фосфор, магнезий, калций, мед, витамини С, В, Р, А. Оновните здравословни приложения на нара: при пневмонии, настинки, анемии, спазми, диабет, сърдечно-съдови заболявания, диарии, проблеми с простатата.

Вече започнахме темата за нара, като здравословен плод, който се среща по това време на годината – Коледа и зимните месеци.

Нека продължим:

Плодовете на нара са не само чудесна украса за трапезата, но и полезна и диетична храна.

 

В 100гр. нар се съдържат :

  • 0,95 гр. белтъци;
  • 17 гр. въглехидрати,
  • незначително мазнини
  • и само 68 ккал. И още :
  • витамините С, В1, В2, В6, В12, Р и А, като най-високо е съдържанието на витамин С – един нар предоставя 40% от дневната дажба витамин С;
  • минерални вещества – манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед;
  • органични киселини (яблъчна и лимонена);
  • Могат да бъдат открити и багрилни и дъбилни вещества, флавоноиди, целулоза и течни масла, съдържащи витамин Е.

За стомашни разстройства. Високо количество на дъбилни вещества се наблюдава в кората на нара, като тя може да бъде изсушена и от нея да се приготви чай, който успешно лекува стомашни разстройства.

Диабет. Прясно изцеденият сок от нар е изключително ароматна и освежаваща напитка,която утолява жаждата , а този от киселите сортове е подходяща напитка за диабетици.

Антиоксидант. Идеален е за кожата- има ярко изразени козметични свойства. Научни изследвания показвот, че нарът е един от най-ефективните естествени антиоксиданти, предотвратяващи стареенето на кожата.

Настинки. Помага още срещу висока температура, ангина, кашлица.

Пневмонии и анемии. Може да се включи в комплекса от лечебни средства при пневмония, анемии.

Вътрешни паразити. Народната медицина го препоръчва и против паразити от типа на тенията

Спазмолитик. Съвременната наука потвърждава спазмолитичното и противовъзпалително действие на екстрактите от нар. За лечебни цели се използват кори от дървото, цветове и плодове, които узряват през есента.

Антибактериално действие. Запарката от нар потиска грам-положителните бактерии, а полифенолите от кората спират размножаването на дизентерийните пръчици.

Сърдечно-съдови заболявания и заболявания на простатата. Високото съдържание на полифеноли е добра профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания. Действа благоприятно на състоянието на простатата при мъжете.

В кулинарията. Плодовете на нара се употребяват в суров или консервиран вид (правят се кисели, мусове), служи за оцветяване на сладкарски изделия и сладолед. Сварен и сгъстен, наровият сок се използва като подправка в източните печени месни, птичи и рибни ястия. Приготвят се, също, сокове, които са много полезни, понеже съдържат монозахариди, лимонена киселина и витамин С, а също меки сухи вина.

Народите от Закавказието приготвят от нар безалкохолни напитки, вино, екстракти и сиропи и специфичната подправка „нашараби”.

Противопоказание. Едно от малкото противопоказания за употреба на нар е запека.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates