Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Натурални имуностимуланти – каротиноиди, биофлавоноиди, микроелементи

Недостигът на ценни за организма хранителни вещества се отразява неблагоприятно на имунната система и здравето.

Коригира се чрез пълноценно и балансирано здравословно хранене или чрез прием на добавки и лекарства. Здравословното хранене е по-безопасният и естествен начин за организма - той има вградени механизми да потърси и усвои липсващото в съответната доза от храната, като същевременно се освобождава от излишъците. Моркови, чесън, пиле, риба тон, кафяв ориз, бразилски орех, плодове и зеленчуци - всички те са естествени имуностимуланти, при това вкусни!

Още за натуралните имуностимуланти Каротиноиди Бета-каротинът увеличава броя на клетките, борещи се с инфекциите (естествени клетки-убийци), а освен това е мощен антиоксидант, който почиства свободните радикали, ускоряващи стареенето. Той намалява риска от сърдечно-съдови заболявания като пречи на мазнините и холестерола от кръвния поток да се оксидират и да формират артериални отлагания. Проведени проучвания доказаха, че бета-каротинът може да понижи риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, даващи научна увереност, че един морков на ден може да ви запази от срещата със сърдечен хирург. Предпазва срещу образуването на рак, чрез стимулирането на имунни клетки, наречени макрофаги да продуцират туморно-некротичен фактор, който убива раковите клетки.

Бета-каротинът е най-известния каротиноид, но учени смятат, че всички каротиноиди взети заедно имат многократно по-голям ефект. Поради това, приемането на каротиноиди с храната може да окаже значително по-голямо предпазно действие от рак, отколкото да се пият добавки бета-каротин. Тялото превръща бета-каротина във витамин А, който притежава анти-ракови и имуностимулаторни свойства. Но прекалено много витамин А може да бъде токсичен за организма, затова е най-добре да се приеме бета-каротин с храната (не като добавка) и да се остави организма естествено да прецени, колко от него да трансформира до витамин А.

Биофлавоноиди

Представляват група фитонутриенти, които помагат на имунната система като предпазват клетките на тялото срещу контаминиране от околната среда. Биофлавоноидите намаляват способността на холестерола да формира артериални плаки и намаляват формирането на микроскопични съсиреци в кръвоносните съдове, които мога да доведат до инфаркт. Изследвания доказаха, че хора, приемащи повече биофлавоноиди, страдат много по-малко от сърдечно-съдови болести.

Диета, богата на плодове и зеленчуци (поне 6 пъти дневно), ще помогне да си осигурите необходимото количество биофлавоноиди и ще засили имунната ви система.

Микроелементи

Цинк. Този ценен минерал увеличава броя на борещите се с инфекциите Т-клетки, особено при по-възрастните хора, чиято имунна система отслабва с годините. Също така, увеличава броя на клетките-убийци, които се борят срещу рака и помага на белите кръвни клетки да произвеждат повече антитела. Цинкът забавя растежа на туморни образувания, но при прекалената му употреба като добавка (повече от 75 мг на ден) може да инхибира имунната функция. По-безопасно е да го приемате с храната 9-11 мг на ден.

Селен. Този минерал увеличава броя на естествените клетки-убийци. Източници на селен са риба тон, цели зърна, зеленчуци, кафяв ориз, яйчен жълтък, пиле (бяло месо), слънчогледово семе, чесън, бразилски орех и други. Дневна доза 4-6 мкг.

Чесън – този ароматен член на семейство Лукови е силен имуностимулатор, който стимулира размножаването на борещите се с инфекциите бели кръвни клетки и увеличава капацитета на продукцията от антитела. Свойствата му се дължат на серните компоненти, съдържащи се в него. Чесънът, също така, действа като антиоксидант и намалява съдържанието на свободни радикали в кръвния поток. Може да предпазва от рак, въпреки че това твърдение е спорно. В научните среди има мнение, че хората, спазващи диета, богата на чесън, са изложени на по-малък риск от рак на червата. Той е приятел на сърцето, тъй като предпазва от запушване на кръвоносните съдове и намалява риска от инфаркт.


Източник: http:/zdraveya.com/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates