Зелен чайИзследователи подозират, че антимикробни молекули, съдържащи се в зеления чай, помагат за запазване на зъбите

Чаша зелен чай на ден, може да ни държи далеч от зъболекаря, според ново японско изследване. Откритието, публикувано в Preventive Medicine показва, че пиенето на поне една чаша зелен чай дневно увеличава шансовете за запазване на зъбите с напредването на възрастта. Този благотворен ефект, обаче, се наблюдава само, ако пием чая си без захар.

Според учените антимикробните молекули, наречени катехини, присъстващи в зеления чай, са отговорни за тази полза. Но бъдете внимателни, ако харесвате чая си със захар всичко това губи смисъл.

Учените стигат и до извода, че пиенето на кафе със захар е вредно. Най-добре е да се радвате на горчивата напитка и да не я подслаждате – така няма проблеми, обяснява Алфредо Морабиа на Колумбийския университет в Ню Йорк.

Ясуши Кояма и колегите му от университета на Тохоку изследват повече от 25000 японски мъже и жени на възраст между 40 и 64 години. Те открили, че мъжете, които пият най-малко една чаша зелен чай на ден, са с 19% по-малко застрашени да загубят зъбите си и да останат с по-малко от 20 зъба, отколкото тези, които не пият зелен чай. При жените този процент е 13.

Учените имат няколко предположения, но засега надделява идеята, че ползите от зеления чай се дължат на катехините, които той съдържа. Те убиват бактериите в устната кухина, които се свързват с кариесите и парадонтозата.

„Предходни изследвания показват, че редовната консумация на зелен чай може да доведе до намаляване на риска от пародонтални заболявания, основна причина за загуба на зъби при възрастните хора", казва Самюел Уол президент на Американската академия по пародонтология .

Зеленият чай повлиява положително симптомите на заболявания като пародонтозата и защото има антиоксидантни свойства, които намаляват възпалителните процеси в организма.

Поддържането на здрави зъби и венци е част от поддържането на здраво тяло. Ето защо е толкова важно да се намерят прости начини за предотвратяване на проблемите със зъбите. Пиенето на зелен чай е наистина добър вариант. Приятно е, пък и непрекъснато се откриват нови ползи за здравето ни от този чай. Така че, определено можем да му се наслаждаваме и то ежедневно. Стига да се научим да го пием без захар.