Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Здравословни и лечебни храни – 2 част

Здравословни и лечебни храни – 2 частИма храни, които не можем да си позволим да пренебрегваме, ако искаме да се радваме на добро здраве. Кои са те?

1. Лукови

Определено имат лоша слава, поради неприятностите с дъха, които създават, но си заслужава. Те съдържат мощни ензими, които се борят с раковите заболявания. Намаляват риска от рак на простатата и се свързват с намалена смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Има и предположения, че ни пазят от рак на стомаха.

Луковите съдържат вещества, които намаляват кръвното налягане и холестерола. Както и пептиди, които могат да ограничат загубата на костно вещество с напредване на възрастта, като възпрепятстват недостига на калций и други важни за костите минерали.

Имат невероятна антиоксидантна сила. Съдържат кверцетин, който намалява възпаленията и симптомите на треска и алергии. Съдържат и големи количества витамин С, който в комбинация с кверцетина е способен да се бори с грипа и настинката. Противовъзпалителните свойства на луковите помагат да се облекчи болката от артрит и остеопороза. Те са невероятно богати на сяра и имат антибиотични и антивирусни свойства. Това ги прави подходяща храна за почистването на артериите.

Добре е да консумираме някакъв вид лук ежедневно. Ако е неизпълнимо за вас, достатъчни са и няколко глави, включени в седмичното меню, особено, ако са сурови.

2. Моркови

Наистина невероятен източник на антиоксидантите каротеноиди. Диетата, богата на тези вещества, се свързва с намален риск от рак на гърдата, простатата, дебелото черво и хранопровода. Ако страдаме от липса на каротеноиди, сме заплашени от хронични проблеми със сърцето и различни типове рак.

Според някои проучвания, дори един морков на ден може да намали риска от рак на белите дробове на половина. Намаляват и риска от рак на яйчниците. Стимулират имунната система и подобряват зрението.

Морковите съдържат калций, калий, магнезий, фосфор, фибри, витамин С и невероятни количества витамин А. Алфа-каротенът в морковите инхибира растежа на туморите.

Морковите съдържат още лутеин и зеаксантин, които работят в екип и предпазват очите ни от макулна дегенерация и катаракт.

В китайската медицина се използват за лечение на ревматизъм, камъни в бъбреците, тумори, диария, кокоша слепота, инфекции на пикочните пътища, болки в ушите, настинка.

Отново е добре да ги консумираме всеки ден – независимо сурови или не.

3. Зеле

Зелето е мощен източник на витамин К и С. Една порция на ден е достатъчна, за да ни достави около 91% от дневната необходима доза витамин К, 50% от витамин С, фибри, магнезий, витамин В6 и всичко това на цената на минимум калории.

Зелето съдържа високи количества от антиоксиданта сулфорафан, който не само се бори със свободните радикали, но и стимулира ензимите, които ни защитават от карциногените в тялото ни.

Зелето дори помага за здрави кости, предотвратяване на алергични реакции, намалява възпаленията и помага за добро храносмилане и за здрава сърдечно-съдова система. В китайската медицина се използва срещу запек, настинка, депресия и стомашни проблеми.

Колкото повече зеле включите в диетата си, толкова по-добре. Полско изследване открива, че жените, които ядат поне 4 порции зеле седмично като юноши, са със 72% по-малко застрашени да развият рак на гърдата в по-късен етап, отколкото тези, които консумират по една порция.

4. Броколи

Трудно е дори да си представим колко полезни за здравето ни могат да бъдат броколите. Една порция доставя големи количества витамин С, (повече дори от един портокал), витамини К и А, фолиева киселина, фибри, сяра, желязо, витамини от групата В и още какви ли не полезни и необходими хранителни вещества.

Фитохимикалите в броколите неутрализират карциногените и помагат за изхвърлянето им от организма. Изследвания показват, че тези вещества предпазват от рак на белите дробове и могат да намалят риска от други видове рак.

Индолите, които се съдържат в броколите, помагат срещу развитие на рак на кожата и гърдата. Някои учени вече предполагат, че тези вещества дори предпазват структурата на ДНК и могат да намалят риска от рак на простатата.

Други изследвания свързват броколите с 20% по-нисък риск от сърдечно-съдови проблеми. В китайската медицина се използват дори за лечение на възпаления на очите.

Ако си хапвате броколи всеки ден, тялото Ви определено ще бъде благодарно. Ако не всеки ден, то постарайте се да е колкото се може по-често. Полезни са и сурови, и сготвени. Макар че готвенето намалява до някъде възможността на веществата в броколите да се борят с рака. Лекото приготвяне на пара обаче не е проблем.

5. Кале

Калето е силно питателно и има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Една порция сготвено кале съдържа невероятни количества витамин К, А и С. Добър източник е и на калций и желязо.

Калето принадлежи към семейството на броколите и зелето. Подобно на братовчедите си от това семейство, то съдържа високи количества от борещият се с рака сулфорафан. Той ни предпазва от рак на простатата, кожата и гърдата. Прави всичко това като помага на действието на ензимите, които работят за детоксикация на тялото и се бори със свободните радикали.

Индолите не са малко и в калето. Както и витамин К. Съдържа повече антиоксиданти дори от спанака. Калето е изключително богато на бета-каротин, лутеин и зеаксантин.

Както при зелето – колкото повече кале си похапваме, толкова по-добре. Най-добре е да е ежедневно.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates