Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ползите от зеления чай

Освен приятният вкус, повод да пием зелен чай ежедневно са и безкрайните ползи за здравето, които ни носи

1. Бори се с мазнините

Вече има доказателства, че зеленият чай ни помага да сваляме килограми и да контролираме теглото си. Особено в съчетание с физическа активност и здравословна диета. Според японско изследване това се дължи на полифенолите в чая, които са важни за редица биохимични реакции и засилват метаболизма на мазнините. Основна роля има eпигалокатехин галатът (EGCG) - един от най-мощните катехини.

 

2. Зеленият чай поддържа енергията ни на подходящо и стабилно ниво, защото балансира нивата на кръвната захар.

3. Според изследване, публикувано в Cancer Prevention Research, EGCG потиска растежа на раковите клетки при рак на белите дробове.

4. Според друго изследване EGCG кара клетките на рака на простатата да се самоубиват.

5. Зеленият чай може да възпрепятства увреждането на кожата и появата на бръчки. Според последни данни, EGCG е до 200 пъти по-мощен от витамин Е, когато се бори с увреждащите кожата свободни радикали.

6. Зеленият чай съдържа и други мощни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. А те не се свързват само с повреждане на кожата, а и със сериозни заболявания като раковите, артрит, диабет.

7. За разлика от други полезни напитки, има прекрасен вкус – със сигурност по-добър от този на повечето лекарства. Независимо дали студен или топъл или с малко лимон.

8. Според японско изследване, зеленият чай ни предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Японските учени анализират данни от изследването National Cohort, което започва 1994 г. и е проведено с над 40000 участници на възраст между 40 и 79 години. Те са следени 11 години.

Резултатите показват, че в сравнение с участниците, които консумират по-малко от 1 чаша зелен чай на ден, тези които пият 5 или повече чаши дневно, имат значително по-малък риск от смърт, в следствие на проблеми със сърцето.

9. Подобрява паметта и способността ни да научаваме

Отново японско изследване стига до извода, че когнитивните функции се подобряват, ако консумираме големи количества зелен чай. Функцията на мозъка се подобрява основно от полифенолите.

10. Защитава кожата от ултравиолетовите лъчи

И тук полифенолите се включват, като влияят на клетъчни, молекулярни и биохимични механизми. Подобряват и еластичността на кожата.

11. Намалява холестерола

Намалява нивото на лошия холестерол и повишава това на добрия. Една от хипотезите как чаят постига това е, че редуцира абсорбцията на липидите в храносмилателния тракт и помага за изхвърлянето им от тялото.

12. Предпазва от диабет тип 2 и регулира нивата на кръвната захар

Според данни от последни изследвания, хората, които пият по 6 и повече чаши зелен чай на ден са по-малко застрашени от развитие на диабет, в сравнение с тези, които пият 1 или по-малко чаши на седмица. Учените се опитват донякъде да обяснят ефекта с действието на кофеина в чая.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates