Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Защо е полезно да пиеш вода?

Всички живи неща се нуждаят от вода, за да оцелеят, независимо дали я получават от чешмичката в парка, от дъждовния облак или купичката с вода в къщичката на хамстера.

Без вода тялото ти ще престане да работи както трябва. Знаеш ли, че повече от половината от теглото ти е вода и че без нея няма да можеш да оцелееш повече от няколко дни. Защо ли? Защото тялото има много важни задачи и без вода не може да изпълнява повечето от тях. Например, кръвта, която съдържа много вода, пренася кислород до всички клетки в тялото ти. Без кислород, тези малки клетки ще умрат и тялото ти ще спре да работи.
Вода има и в лимфата – течност, която е основна част от имунната ти система и ти помага да се бориш с болестите. Имаш нужда и от вода, както за смилането на храната в коремчето, така и за да се отървеш от излишната храна. Водата е нужна за стомашните сокове, за урината, за акото. Можеш и да се обзаложиш, че водата е основната съставка и на потта.
Как доставяме вода на нашето тяло?

Водата е важна част от всички течности в твоето тяло, всяка клетка от тялото ти се нуждае от вода, за да работи нормално. Но тялото ти получава вода, не само когато пиеш вода от чешмата или от бутилка. Всички сокове и напитки съдържат вода, но водата и млякото са най-препоръчителни. Много храни също съдържат вода. Плодовете съдържат доста вода, което и сам виждаш, като отхапеш праскова или слива и сока ти потече по брадичката. Зеленчуците също съдържат много вода – сети се само какво става като разрежеш домат.
Колко вода ти е нужна?

След като уточнихме колко важна е водата, сигурно се чудиш сега дали пиеш достатъчно. Няма магическо количество вода, която трябва да се изпива на ден. Обикновено, децата пият течности, когато се хранят и определено трябва да пият винаги, когато се чувстват жадни. Но когато навън е топло и играеш, ще ти трябва повече вода. Не забравяй да пиеш повече вода, ако си навън в топло време, особено ако тичаш много, играеш на мач или спортуваш.
Кога пиеш вода, също е важно!

Ако отиваш на тренировка, участваш в състезание или мач, или просто си навън за здрава игра, пий вода преди, по време и след играта. Не си забравяй бутилката с вода! Ще бъде трудно да побеждаваш, ако постоянно мислиш колко си жаден! Когато тялото ти няма достатъчно вода, се казва, че то е обезводнено. Обезводняването също ти пречи да си толкова бърз и толкова съобразителен, колкото би искал. Дори ако си много обезводнен, може да ти прилошее. Затова не забравяй бутилката си с вода, когато излизаш в топло време. Водата не позволява да се обезводниш и наистина е много освежаваща.Тялото ти може само да определи колко да бъде количеството вода в него. То може да си задържа вода, когато не пиеш достатъчно, или да се отърве от нея, ако е прекалено много. Ето как- ако урината ти е много светло жълта, тялото ти изхвърля излишната вода. Ако обаче е много тъмно жълта, това означава, че то си задържа водата и е време да се напиеш добре. Можеш да помогнеш на тялото си като пиеш, когато си жаден и като пиеш допълнително вода, когато е топло, дори когато не чувстваш още жаждата. Така тялото ти ще може да си върши всичките водоемки работи както трябва и ти ще се чувстваш добре!

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates