Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Магията на подправките

РозмаринПодправките правят много повече за нас от това да придават приятен вкус на храната ни Месото определено е много по-вкусно, когато е приготвено с подходящите подправки. Но според ново проучване, те намаляват и риска от развитие на ракови заболявания, като се борят с веществата, които ги предизвикват.

Проф. Скот Смит от Университета Kansas State прави няколко проекти през последните години, с които търси начини за редуциране на хетероциклените амини (HCAs). Това са карциногени, които се образуват по време на приготвяне на месото - на грил, барбекю, варене, пържене.

Консумирането на HCAs с месото увеличава рисковите фактори за рак на стомаха, белите дробове, панкреаса, простатата и други. Според новото изследване, подправките, с които се приготвя месото, са от огромно значение и до голяма степен могат да предотвратят образуването на тези съединения. Предходни изследвания показват, че подобен ефект има и маринатата, особено, ако включва зехтин и лимон. По-малка е и опасността, когато месото не е мазно – например птиче или риба.

Изследването открива, че някои подправки съдържат естествени антиоксиданти, които могат да намалят нивата на HCA с 40%, ако се прибавят към месото, когато се приготвя. Учените правят експеримента с говеждо. Според тях при неговото приготвяне се образуват повече хетероциклени амини, отколкото при готвенето на пилешко месо например. Резултатите показват, че антиоксидантите в подправките могат да блокират хетероциклените амини преди да се формират по време на нагряването на месото.

Екипът на Смит изследва 6 подправки – кориандър, розмарин, кимион, галангал, карамфил и куркума. Резултатите показват, че кориандърът, розмаринът и куркумата имат най-високи нива на антиоксидантна активност, която инхибира образуването на HCA. А розмаринът е най-ефективен от всички други подправки. Според учените, бъдещи изследвания в тази област могат да доведат до създаването на марината, дори под формата на прах, която може да бъде и вкусна и полезна и ефективно да ни предпазва от хетероциклените амини.

Предходни проекти на Смит показват, че при приготвянето на мариновани пържоли с определени билки, розмарин и други подправки, се образуват по-малко HCAs, отколкото при обикновените пържоли.


Източник: http:/www.ecomedia.bg/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates