Овощарство - отглеждане на овощни дървета и храсти.

 

Обикновенно облагородените едногодишни черешови дръвчета са без предивременни клонки. След засаждане те се съкращават на 90-100 см над почвената повърхност, така че в горната

част над определена височина на стеблото да има пет-шест добре развити пъпки. Когато в началото на вегетацията леторастите достигат 6-7 см дължина , се прилага филизене. Премахват се конкурентите на централния летораст (бъдещ водач) и прираста в зоната на стъблото. Другите леторасти не се премахват.

РЕЗИТБА ПРЕЗ ВТОРАТА ГОДИНА

Ако е пропуснат срока на филизене през вегетацията, конкурентите на централния клон и прирастите по стъблото се премахват при зимната резитба. Избира се силно вертикално растяща клонка за централен клон (водач) и три клона с по-голям ъгъл на отклонение. Те трябва да са равномерно разположени в пространството и ще изградят скелетните клони на първия етаж. След избора, трите скелетни клона се съкращават на 50-60 см от основата им, а централния клон на 25-30 см над тяхното ниво, за да предизвика по-силен прираст за формиране на скелетни клони и разклонения.