Овощарство - отглеждане на овощни дървета и храсти.

 

Бактерията причиняваща бактериален пригор по костилковите видове презимува в раковите образувания върху заразените стъбла, клонки, клони, пъпки. През пролетта бактериалните

клетки се разсейват от дъжда и по време на цъфтежа заразяват цветовете и младите листенца. По-късно при засушаване и затопляне на времето бактерията преминава в „спяща” фаза и така остава върху заразените части до листопада. През есента по време на листопада отново се активира и причинява заразявания главно през листните отпечатъци, рани, нанесени от резитба, вредители и измръзване.

ОГРАНИЧАВАНЕ С РЕЗИТБА

Препоръчва се за ограничаване разпространението на болестта чрез изкореняване и унищожаване на изсъхнали дървета, а така също и изрязване до здраво на изсъхналите клони и клонки. Резитбата се прави още през летните месеци , непосредствено след беритбата, когато защитните сили на растенията са по-големи, а патогена е с по-слаба активност. Раните от резитбата се замазват с блажна боя с добавка на меден сулфат. Инструментите за резитба се обеззаразяват с натриев хипохлорид (белина), разреден д вода в съотношение 1:4 или спирт за горене без разреждане.

ПРЪСКАНИЯТА СА САМО ПРОФИЛАКТИЧНИ

За предпазване от заразяване се провеждат две пръскания – през есента по време на листопада и рано през пролетта преди разпукване на пъпките. Ефикасни са медните фунгициди – бордолезов разтвор, Купроцин супер М, Шампион, Фунгуран и др.