Мероприятия в овощната градина.ИЗПОЛЗВАНЕ НА БОРДОЛЕЗОВИЯ РАЗТВОР В ОВОЩАРСТВОТО.

Бордолезовият разтвор е класическо растителнозащитно средство в борбата срещу голяма брой болести при растенията. Той може да се прилага

като вегетационни и невегетационни (зимни) пръскания на семкови и костилкови овощни видове и лози. Преди набъбване на пъпките е необходимо да се напръскат с 2% бордолезов разтвор прасковите, за да ги предпазите от къдравост; сливите, джанките, вишните, черешете, кайсиите от сачмянка, кривулки, ранно

кафяво гниене и бактериално изсъхване. При ябълки и круши пръсканията са срещу струпясването, а при дюлите срещу загиване на завръзите. Зимното пръскане се извършва при температура над 50С в слънчево и тихо време. Използвайте разпръсквачи с широк отвор и груба струя и облейте с разтвора всичи части на дървото, включително и ствола.

За да приготвите 10 л бордолезов разтвор с концентрация 1% е необходимо в по-дълбок съд да наливате 8 л. вода, в която разтваряте 100 грама син камък; в друг по-плитък съд в два литра вода разтваряте 200 грама гасена вар или 75 г. негасена до получаването на т. нар. варно мляко; - прибавяте през цедка на тънка струйка и при непрекъснато бъркане варното мляко към разтвора от син камък. Трябва да имате пред вид, че медният сулфат (синият камък) разяжда железните и цинкови съдове. Затова те не се използват при направа на бордолезов разтвор. Посоченото съотношение между варта и синия камък осигурява неутрализирането на киселинността. Желателно е обаче тя да бъде проверена със специални индикаторни лентички , които при потапяне променят цвета си. Фенолфталеиновата лентичка например трябва леко да порозовее. Бордолезовият разтвор се утаява бързо и за това трябва постоянно да се разбърква и да се използва веднага.

Ако сте пропуснали зимното пръскане е много важно да извършите предцъфтежно третиране. Това пръскане се извършва до фаза начало на цъфтеж с 1% бордолезов разтвор. При това третиране разтворът трябва да се изпръска под формата на фина мъгла, което се постига с разпръсквач с малък отвор на дюзата. Не забравяйте, че бордолезовият разтвор има предпазващо действие т.е. пръска се профилактично. Ако се използва качествена вар и напръсканата повърхност изсъхне веднага, се осигурява активно действие за дълъг период от време - до 10 дни, при продължителни валежи.

Асистент Силвена Тодорова / Опитна станция, гр.Дряново