Мероприятия в овощната градина.

ДА ЗАСАДИМ ДЪРВО

Есента е най-подходящият сезон за засаждане на овощни дръвчета и храсти. Те използват останалата топлина в почвата, за да пуснат корени още преди зимата. Купувайте и

засаждайте само дръвчета с едно стъбло без издънки по него. Растенията с открити корени са от една до три годишни овошки, които са отгледани , разсадени и се продават в период на вегетационно затишие от есента до пролетта.

Овошките с открити корени, които не можете да засадите веднага, трябва да се подсекат, за да не изсъхнат корените. Изкопайте една дупка за повече овошки, която да е достатъчно дълбока, че да влязат целите корени. Растенията трябва да бъдат поставени прави и дупката да се запълни с пръст, да се натъпче добре. След това обилно да се полее с вода, за да може корените да получат контакт с почвата. Ако ги покриете със съчки, овошките могат да останат така до пролетта.

Засаждане на дръвче: пролетта или есента.

Няколко часа преди да се засади , дръвчето трябва да се полее с вода. Изкопайте дупка горе долу два пъти по голяма от коренната маса на дръвчето. Смесете изровената пръст с градинска тор и върнете обратно в дупката две лопати от сместа. Оформете кълбо от пръст. Поставете дръвчето. Разпределете равномерно корените около пръстта. Проверете с летва дали мястото на облагородяването се намира на правилната височина. Запълнете наоколо с пръст. Внимавайте да държите изправено стеблото на дръвчето. Стъпквайте пръстта от време на време. Оформете леха за поливане около растението. Полейте обилно, за да достигне вода до корените на дръвчето. Съвет: Растенията с оголени корени растат по-бързо, когато преди да се засеят, счупените или повехнали коренища се отрязват до здраво място. Прекалено дългите корени също трябва да се подрежат.

Забийте в дупката здрава подпора за дръвчето, за да го предпазите от вятъра /най-често западен/. Това означава, че когато вятърът идва от запад подпората на дървото трябва да стои от западната му страна. Прикрепването на дръвчето към подпората става с въженце, като възелът или възлите трябва да са само от страната на подпората.