Мероприятия в овощната градина.През вегетацията дръвчетата са с повишена потребност от влага. Поливането на плодните дръвчета и ягодните култури е особено необходимо през вегетацията. Критичните фази са при усилен

растеж на леторастите, формиране на плодовете, залагане на цветните пъпки.

СПАЗВАНЕТО НА ПРАВИЛАТА Е ВАЖНО

Поливане в дневните часове при слънце не се препоръчва, тъй като голяма част от водата се изпарява бързо. Най-добре е да се полива привечер - 2-3 часа преди залез или рано сутрин, тъй като тогава водата от почвата се изпарява най-слабо. Изключение: при мрачно време се допуска поливане и през деня.

Поливането е добре да е обилно, до достигане на коренообитаемата зона на дръвчетата , а това е не по-малко от 3-4 кофи на квадратен метър. Водата се излива непосредствено под короната на дървото в околостъблена чаша.

ТЪНКОСТИ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ВЛАГАТА

При липса на вода в засушливи периоди се препоръчва често окопаване на междуредията. Окопаването възпрепятства образуването на почвена кора, разрушава капилярите по които влагата преминава от ниските почвени слоеве към горните и се изпарява от почвата.

НОРМИ

В първите години след засаждането дърветата се поливат 3-4 пъти от пролетта до първата половина на лятото, а в сухи години и до 5-8 пъти.

За едногодишно дърво се полага 2-3 кофи вода, а за 7-10 годишно дърво 10-15 кофи вода.