Сушените плодове запазват витамините. В резултат от мисоките температури това лято, голяма част от зимните сортове ябълки започнаха да зреят преждевременно. Немалка част от плодовете

масова капят, като резултат от стреса на дръвчетата. Най-често не е възможно цялата тази продукция да бъде оползотворена на момента и стопаните търсят различни начини, за да я съхранят за по-дълго.

Традиционно ние българите сме свикнали да оползотворяваме продукцията по различни начини – консервиране в компоти, сладка, сокове и сиропи. Повечето от тези начини за консервиране включват термична обработка на продуктите и употребата на консерванти. Високата температура, както и захарта, освен че променят вкуса на плодовете, унищожават витамините и ензимите, които се намират в тях.

Много читатели питат, как да оползотворят ранните ябълки, круши, сливи и други плодове, но така че да запазят ценните им свойства.

Макар, че сушенето на плодове е практика от древни времена, когато хората не са познавали консервирането, то и днес не е загубило своето значение. Дори обратното – все повече хора посягат към щандовете със сушени плодове. Нашите баби широко са използвали този начин на съхраняване на плодовете и всички сме опитвали от т. нар. ушав през зимните месеци. Освен за варене, изсушените плодове могат да се консумират в сурово състояние, тъй като са източник на ценни за организма хранителни вещества.

Освен здрави, за сушене могат да се използват и паднали, ударени или дори червиви плодове. Стига да се махне наранената част, те се нарязват на тънки парченца и могат да се изсушат. Процедурата е по-лесно от затваряне на буркани.