Мероприятия в овощната градина.Есенната резитба на малините има оздравителен ефект.  Ако есента оставите плододавалите издънки без да ги изрежете, в тях се намират болести и неприятели. Там те ще се

съхранят през зимата и през новата вегетация ще преминат в новите растения. Тогава борбата ще е трудна и ще изисква повече пръскания и грижи. Затова изрежете и изгорете всички издънки, които са с признаци на болести и неприятели. Те лесно се познават по петната, пречупването или галиците (подутини по стеблата). След това изнесете инфектираните издънки на безопасно място и ги запалете. Съберете пепелта от изгорените издънки и я ръзхвърлете равномерно в градината, тя вече е безопасна и е с високо съдържание на калий и други елементи.

ПРИ ХРАСТОВИДНО ОТГЛЕЖДАНЕ

Ако отглеждате малините не в редове, а на отделни храсти , на всеки храст трябва да се оставят по 15-20 здрави стъбла. Всички останали се изрязват. Не трябва да се оставят повече стъбла за по-висок добив, защото няма да се получи. Оставяйте само млади и силни клонки.

Възможно е на разстояние от храста да се появи издънка - извадете я и я засадете. Ако нямате нужда от нови храсти просто я изрежете.