Растително защитни мероприятия в овощната градина.Резитба при касиса и цариградското грозде.

След засаждане слабо подрежете всички клонки. Ако те са слаби оставете на всички по една пъпка, ако са силни по 2-3. Ако оставите дълки клонките ще има много пъпки, но със слаби леторасти. На следващата година те ще са още по-слаби. Но ако още в началото изрежете на 2-3 пъпки, на следващата година ще имате добър прираст

  • На следващата година изберете 2-4 от най- добре разположените клонки. Това е добро начало за силен и добре развиващ се храст. Останалите изрежете до основи. И отново напомняме - не мислете , че много плод ще получите от повече пъпки – ще получили само силно засенчване. Хубав храст не се получава бързо.
  • През следващите години при рядко засадени храсти оставяйте по 2-3, а при гъсти - 1-2 клонки.
  • След 5 години формирането ще е завършено.
  • При такъв храст едни клонки ще растат, други ще дават плод, трети ще увеличават добива си, а четвърти ще са в максимално плододаване.

След това трябва само да се поддържа резитбата - изрязват се първо сухите клонки, след това огледайте няма ли болни - изрежете и тях. Всички клонки които се заплитат също отрежете. Тези които са започнали да съхнат ги отрежете до здраво. Задължително се премахват клонките над 5 години - те вече не са продуктивни.

При червено цариградско грозде резитбата е сходна. Но има инякои различия:

  • Многогодишните клонки тук могат да плододават до 8 години - затова те не се режат, както при касиса на 5-ата година, а след 8-10 години.
  • При гроздето не е нужно да се следи кои клонки на колко години са - има силни плододаващи и млади, които ще ги заменят, когато остареят.
  • Има нулеви клонки - израстващи от корените, оставят се само толкова, колкото са необходими за замяната, не повече!