Мероприятия в овощната градина. Ако не успеете със засаждането , , съхранете дръвчетата до пролетта. По различни причини може да се случи да купите дръвчета,а да нямате въможност да ги засадите. Това не е фатално,

стига да имате възможност да ги съхраните през зимата. Това може да стане както в хладно мазе (но не в сухо и топло), при температура не повече от плюс 5 градуса С, така и навън в траншеи.

НАЧИН НА СЪХРАНЕНИЕ В ПОМЕЩЕНИЕ

При съхранение в помещения, дръвчетата се поставят вертикално изправени или наклонени, като корените се засипват с рохкав и влажен субстрат (почва, пясък стърготини, мокри опадали листа и др.). В процеса на съхранение следете влажността на субстрата. Това е най-традиционният начин за съхранение на посадъчен материал до пролетното засаждане.

ПОВЕЧЕ ДРЪВЧЕТА СЕ СЪХРАНЯВАТ НАВЪН

За тази цел е необходимо да изкопаете траншея достатъчно дълбока, за да може в нея да положите корените и част от стеблото в наклонено положение. Върху корените първо насипете дебел слой пясък, а нагоре заровете с изкопаната почва. След това полейте. Неудобството е в това, че през зимата трябва да следите за повреди от гризачи – мишки. Видите ли дупки, заложете отровни примамки.