Растително защитни мероприятия в овощната градина.Комплексна подготовка на овошките за зимата. Когато есента преминава към зима, трябва да помислим за вредата от вариращите температури върху дръвчетата в градината. По-точно трябва да

сте наясно с това, което трябва да направите, за да оцелеят през зимата и да дочакат пролетта.

Съществуват два основни проблемни зони: корените и кората.

Мулчиране на корените

Кореновата система на младите дръвчета може сериозно да се повреди при рязката смяна на температурите. Сравнително слънчевите дни, редуващи се със студени нощи, разтопяват и замразяват почвата. Това засяга не само младите дръвчета , но и храстите, които могат да останат без корени от това редуване на климатичните условия.

Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да предпазите дръвчетата:

Разпръсването на слама или листа около дръвчето е много ефективен метод за предпазване и не струва нищо. Листата са особено подходящи, а за да ги предпазите от сплъстяване, може да ги нарежете на ситно с косачка за ливада например. Разпръснете листата около дръвчетата и храстите на дълбочина от 5 см до 7,7 см.

Може да използвате и дървени трески на дълбочина от около 9 см в основата на дървото. Ако изберете дървените трески, трябва да внимавате да не докосват кората на дръвчето, защото това обикновено предразполага образуването на гъби, които се загнездват под кората на фиданките.

Стволът

Ако дръвчетата и храстите ви ще са изложени на снежни виелици или суров вятър, може да ги предпазите с чували от зебло, прикрепени на колове.

Кората и камбият на младите дръвчета, и особено на фиданките с гладка кора, са застрашени от напукване през зимата. Тъканта се затопля през деня под топлината на слънцето и започва да се разширява. През нощта има внезапен спад на температурите, който причинява напукването на кората и камбия.

Решението е много просто. Купете зебло или чували и ги увийте около ствола на дървото. За дърво с диаметър от 3 см ще ви трябва около 3 м платно. Започнете да увивате отдолу нагоре до началото на най-ниските клони.

Подрязване

Подрежете мъртвите, заболелите и излишните клони през късната есен. Това ще оформи и подсили дървото и помага силното израстване през пролетта, като намалява бъдещите вреди от бури и предпазва от зимни заболявания и насекоми. Помнете, че подрязването за зимата има и друго преимущество - по-лесно е от пролетното.

Поправете структурно слабите клони. Премахнете всички видими сухи клони и подрежете добре клоните, които биха могли да докосват земята под натиска на дъжд или сняг. Листата и клоните, които са в контакт с почвата помагат на нежелани насекоми и други проблеми. Премахнете повредени и наведени клонки, клони и кора и всякакви други нови издънки, които са израснали в основата на дървото или на другите клони.

Торене и поливане

Торете върху растителните остатъци около корена с балансиран тор, ако почвата е бедна на основни елементи. Използвайте пестеливо азот особено под големи зрели дървета и около новозасадени фиданки. Прекалената употреба на азот предизвиква нежелан растеж през есента и зимата.

Засушаванията през зимата или топлите дневни температури също изсушават дървото, затова при почви, които са охладени, но не замръзнали, може да се полива. През зимните суши има нужда от поливане, както и през летните суши, само че през зимата е по-лесно да се прекали.

Предпазно зимно пръскане

То е подходящо за широколистни дървета, овошки и храсти. Но трябва да се пръска едва след подрязване, за да не отрежете вече третирани клони.