Мероприятия в овощната градина.Листопадът е своеобразна диета за дръвчетата. Листопадът е начин за приспособяване на растението към условията - не само към студа, но и към сухо време през зимата. Ако дърветата

останат да зимуват с листата си, те биха загинали не от студ, а от суша, тъй като изпаренията на водата от листата не се прекратява, а постъпването на вода в растенията е спряло почти напълно. Така например в тропичните и субтропични страни с почти постоянна висока температура, но с колебания във влажността, при настъпване на сухия период през годината при дърветата настъпва листопад.

ЛИСТОПАДЪТ ДЕЙСТВА „ОЧИСТВАЩО” НА РАСТЕНИЯТА

Листопадът има и друга, много важна роля. Той помага за отделянето на големи количества различни минерални соли, които са натрупани в листата до есента и са вредни за растението. През цялото лято листата натрупват значително количество минерални вещества, а в същото време протича и усилено изпарение. За сметка на тези изпарения от тях, от почвата се засмуква нова влага чрез корените. Водата от почвата не е чиста, а с разтворени в нея соли. Тези соли достигат заедно с водата до листата, част от тях се използват за хранене на растенията, а останалата не се усвоява (тя е излишна) и се натрупва в клетките на листата. Така че, листопада се явява, необходимо условие за нормалния живот на растението, освобождавайки го от излишните натрупвания в листата. Листопадът зависи не само от външните, но и от вътрешните условия и е жизнено необходим за живота на растенията.