Мероприятия в овощната градина. При присаждане на дръвчетата на калем, съединяването на подложката и присадника обикновено се прави на сухо. Старите овощари практикуват малко познат, но ефикасен начин за прилагане на пчелния мед в овощарството.

Навлажняването на срезовете на калема и подложката с разтвор на медена вода има редица предимства. Пропорцията е 1чаена лъжица мед на чаша студена вода.

Преди всичко, с помощта на медения разтвор може да се определи качеството на калемите непосредствено преди присаждането.

Калемите се поставят откъм срезовете в съд с неголяма вместимост, в които е изсипан предварително разтвор с медена вода за около 10-15 минути. Ако калемът е здрав, среза ще остане зелен, ако не - среза ще потъмнее, покафенее (това зависи от степента на повреждане на тъканта). Повредените калеми се бракуват, а останалите здрави ще се прихванат почти на сто процента. При тази операция калемите могат да престоят в медената вода от няколко минути до няколко часа на прохладно място без качеството им да пострада.

Медът ускорява образуването на калус. В началото, когато протича процесът на срастване на калема с подложката и още не са възстановени повредите на проводящата тъкан, медът създава запас от хранителни вещества за клетките на калема. Освен хранителни вещества той съдържа и биологично активни вещества с бактерицидни свойства, които възпрепятстват развитието на различни патогени. По тази причина срезовете остават чисти , а процеса на заздравяване по-лек, раните бързо образуват калус.

Освен това, съхраняването на калеми в мед може да продължи до 18 месеца. Този метод се използва, когато на калемите предстои транспорт на дълги разстояния.