Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Направете изкуствено прореждане след юнското опадване на завързите

Растително защитни мероприятия в овощната градина.След юнското опадване направете изкуствено прореждане. В някои години ябълковите дървета биват силно претрупани със завързи, от който се формират голямо количество малки, некачествени плодове.

Това се получава, защото дървото не е в състояние да осигури на всички завръзи необходимите количества хранителни вещества. То е изразходвало голямо количество от тях в процеса на интензивен цъфтеж.

КЪДЕ ЗАВРЪЗИТЕ СА НЕКАЧЕСТВЕНИ

Повечето малки, некачествени плодове, се формират вътре в короната и на клонките от долните етажи, по-близко разположени до земята, където малко проникват слънчеви лъчи. Част от малките плодове опадват по естествен път, но въпреки това остават още много. За да се развиват на дървото големи плодове, част от плодовете трябва да се премахнат.

ПОДХОДЯЩИЯТ МОМЕНТ ЗА ПРОРЕЖДАНЕ

Прореждането на завързите се прави когато плода достигне големина на орех. Излишните плодчета се отделят ръчно. Вътре в короната и на клонките от първите етажи на всяко съцветие се оставят по не повече от 1-2 плода от по-голям размер. По страничните клонки и периферията на короната може да се оставят до 2-3 най-големи плода на съцветие. Всички други внимателно се отделят.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates