Мероприятия в овощната градина.Отглеждане на едри ябълки и круши. Ако искате да отгледате  в своята градина, добре оцветени и големи плодове от ябълки и круши, това ще е доста трудоемко, но не и невъзможно. Ако сте решили вече, то трябва да започнете с прореждането на завързите след като премине естественото юнско опадване на плодовете.

Оставете на дървото такова количество плодове, каквото е съизмеримо с неговата сила. Премахването на излишните завързи става, като се придържате към следните правила - до встъпване в плододаване се остава по 1 завърз на 4 плодни клонки, за встъпили в плододаване, в период на максимално плододаване – 1 плод на з клонки. При такова съотношение плодовете стават големи. Но, за да бъдат освен това и красиви, добре оцветени , то трябва да се наситят с желязо. За тази цел 2 г железен сулфат (зелен камък) се разтваря в 1 л вода, след което плодовете се окъпват с този разтвор. Тази процедура се прави, когато плодовете са достигнали ¼ от своя нормален размер. При такава обработка плодовете увеличават размера си, тъй като железния сулфат предизвиква растеж. Освен това се получава и необикновено ярко оцветяване на плода на ябълката.

Може също да се увеличи количеството завързи на дървото. Водният разтвор на бор, приготвен от 5-15 г борна киселина, или 19-25 г борна натриева сол на 10 л вода, рязко повишава плодообразуването, ако се обработят ябълките и крушите при залез слънце в период на разпукване на бутоните. Второ пръскане се прави след 5-7 дни, и на клонки където са се образували 5 плода се образуват вече 7 завърза. При това те не опадват и понасят добре лошото време с бури и ветрове.