Мероприятия в овощната градина.Прищипването ускорява узряването на леторастите.

Засадените миналата

есен или тази пролет дръвчета вече са в края на интензивен растеж. От грижите полагани за тях, зависи и състоянието в което се намират. Растежът на отделните видове и сортове е различен, защото това зависи от специфичните им особености, подложката на която са присадени и др.

Дръвчетата присадени на вегетативна подложка по правило имат по слаб растеж. Но в същото време по-бързо преминават младенческия период и встъпват в плододаване. За да ускорите този процес, сега е момента да направите малка интервенция. Ако дръвчетата са развили много разклонения е напълно възможно голяма част от тях да са слабо развити, тъй като се засенчват едни други.

НАЛЕЖАЩА НАМЕСА

С лятна резитба направите корекция, като отстраните излишните леторасти. За да узреят до есента тези , , които ще оставите, добре е да пензирате (прищипете) връхната им нарастваща част с един-два недоразвити листа. Тази операция ще подпомогне изхранването и узряването на леторастите до есента, както и ще насочи хранителни вещества към пъпките в основата на листните дръжки. Някой от тях ще с превърнат в плодни и има шанс още на следващата година да получите плод. Тази практика е особено полезна при ябълки и круши присадени на слаба подложка.