Мероприятия в овощната градина.Опасен ли е повторният цъфтеж на дръвчетата.

Склонност към повторен

цъфтеж имат и семковите и костилковите видове, но най-често се наблюдава при череши, сливи, круши и ябълки. Познато е и при някой декоративни и горски видове, като люляк, акация и др.

СЛУЧВА СЕ КАКТО ПРЕЗ ЛЯТОТО, ТАКА И ПРЕЗ ЕСЕНТА

Необичайният цъфтеж може да се наблюдава както през лятото , така и наесен. Ако това се случи през лятото, дори може да се формират и плодчета, които разбира се няма да узреят.

ЯВЛЕНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ НА ДВЕ ПРИЧИНИ:

  1. Първата причина е стрес от климатичните условия през лятото. Това се случва както от продължително засушаване, така и от прекомерна влага. Това е вид реакция, с която някой растения реагират на факторите на средата. 
  2. Другата причина е в развитието на органите растенията, в случая на плодните пъпки. Някои цветни пъпки формирани от предходната година по някаква причина не са успели да завършат развитието си и да цъфнат през пролетта, а са стигнали до тази фаза по-късно – през лятото или наесен.

НЯМА НИЩО ЗНАКОВО И ОПАСНО

Независимо каква е причината за летния цъфтеж на крушата, това не бива да ви безпокои. Това не е масов цъфтеж, а са цъфнали само малък брой закъснели цветчета, които в никакъв случай няма да засегнат реколтата за следващата година.