Мероприятия в овощната градина.При ремонтантните сортове малини.

При ремонтантни сортове

плододаване има още на първата година. Тук вече има и разлика в резитбата. След плододаването се изрязват всички надземни части на растенията. При тях през пролетта ще израснат нови стъбла. Между тях ще има и доста слаби. Тогава е нужно да се направи прореждане. И отново след плододаването е нужно да се изреже всичко, което е израсло през сезона. Така при ремолтантните сортове се получава не двугодишен, а едногодишен цикъл на плододаване.

Всяка година храстите наремонтантни сортове се оздравяват. Няма натрупване на болести и неприятели. През зимата няма измръзване на стъблата защото просто ги няма. Работата е проста и удобна.

Възможно е да се прави резитба както при обикновените малини. Едногодишното стъбло даже и да е плододавало , няма да изсъхне. След като презимува ще се развие и отново ще плододава. През това време ще се развият и другите стъбла и те ще плододават. През есента те ще дадат допълнителен добив. Ще се получат два добива, и периода с пресни плодове от малини ще се удължи.

Не оставяйте пънчета при резитбата на стъблата!