Растително защитни мероприятия в овощната градина.Погрижите се и за малината.

Лятото вече е към своя

край.Малиновите храсти са дали своя плод за тази година, а сега вече е време да се погрижите и за тях. Добре е тази работа да се свърши сега, тъй като по-късно есента ще има доста работа в градината.Да се оберат и консервират плодовете, да се прекопае тук там, да се засадят нови дървета и храсти и като погледнеш времето не стигнало за малината.

Няма да е добре да се оставят тези мероприятия за зимата.Ако има дълга и топла есен и пролет, а даже и зима като 2006г, то всички болести и неприятели развивали се в старите стъбла ще преминат в новите. Е, тогава ще се чудим и суетим около храстите - с какво да пръскаме и как да се справим?.

Сега е момента да се проведе резитба на малините.Това не е никак сложно мероприятие, но е нужно да се знае как растат и плододават малините, за да се изреже нужното.

Малините са многогодишни храсти, но всяко стъбло живее само две години.

Първата година то расте, разклонява се , плододава и изсъхва.

Ето това е първия ви ориентир - режете всичко, което вече е плододавало!

Малината се възтановява ежегодно за сметка на кореновите издънки, като количеството зависи от сорта.

Оглеждайки растението със сигурност ще прецените какво да правите с издънките, да ги оставите, да ги изрежете или проредите.

Това е втория ориентир.

Съкращаването на клонките също не е сложно, трябва да се прегледат по дължината на стъблото какви пъпки има и какво ще се получи напролет от тях.

На надземната част на стъблото има пъпки от който ще се появат нови стъбла. По – нагоре на ¼ от стъблото всички пъпки са цветни, но те са слабо развити и обикновенно не се пробуждат. Там стъблата са винаги оголени. В средната част на стъблото пъпките са силни и най-добре развити и там ще израстнат клонки, на който ще бъде целия добив. Върха на стъблото е със слабо развити пъпки обикновенно, а плода е с ниско качество.

Сухите, болни, счупени пръчки е ясно, изрязвят се и се изнасят и изгарят.

Ако се отглеждат храстово малините, то на всеки храст трябва да има 10- 12 здрави стъбла. Всичко останало се изрязва. Не се поддавайте на мисълта да оставяте повече стъбла, за по-висок добив. Ежегодно оставяйте само млади и силни клонки.

Възможно е на растояние от храста да се появи издънка – изкопайте я и я засадете. Ако нямате нужда от нови храсти просто я изрежете.