Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

През зимата лимонът се нуждае от светлина

През зимата лимонът иска светлина. Можете ли да му осигурите

топлината, влагата и светлината, която има в своята родина - субтропика, стаята ще е най-подходящото място за лимона. Това обикновено не е никак лесно, особено в градските жилища, често отоплявани от топлинни централи. Обикновено да се поддържа висока температура в стаята не е проблем за любителя цитрусовъд, проблем е за лимоновото дръвче. На високата температура трябва да съответства висока почвена и въздушна влажност, което налага чести поливки и постигане на въздушна влажност чрез опръскване или по друг начин. Най-големият проблем е недостигът на светлина в късите и мрачни дни. Смята се, че този недостиг е една от причините за окапването на част от листата. Спасението в такива случаи е допълнителното луминесцентно осветление и редовното почистване на праха от листата.

И все пак, ако трябва да зимува в топлата стая, настанете дръвчето близо до прозореца, но не и толкова, че да му е студено. Трябва да е далеч от радиатор или друг източник на топлина. Няма да сгрешите, ако поставите съда с лимона в друг плитък съд, напълнен с влажен пясък. И още нещо, което не е просто подробност - разположете го върху поставка на 50-60 см от пода. Така корените ще бъдат при по-благоприятна температура, ще функционират по-добре и ще задоволяват нуждите на надземната част от вода. Когато температурата на почвата е по-ниска, макар и да е достатъчно влажна, листата съхнат и окапват, защото корените не могат да им подадат вода. Това е т. нар. физиологична суша.

Най-безболезнено лимонът ще презимува в хладно помещение при температура 6-8 градуса и редки поливки. Но преминаването към такива условия не трябва да е рязко. Затова отрано (септември-октомври) се разреждат поливките, оронват се цветните пъпки, прищипват се младите леторасти, растенията се поставят на поставки на 50-60 см от пода и на защитени от есенните ветрове места. В хладното помещение се внасят, когато атмосферната температура се понижи докъм 5-6 градуса.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates