Растително защитни мероприятия в овощната градина.Плодните тела на гъбите заразяват.

Плодните тела на гъбите не

са само симптом на изоставени градини, гнили дървета, но и източник на зараза за съседните здрави дървета. Затова не се препоръчва да се оставят на дървото през зимата. Те трябва да се премахнат от стеблото много внимателно и мястото да се дезинфекцира с 3% меден сулфат (30 г син камък на 1 литър вода) и да се замаже с боя.

ОВОЩАРСКАТА ЗАМАЗКА ТУК НЕ Е ПОДХОДЯЩА

За целта не се препоръчва замазване с овощарска замазка , защото ако е топло времето, тя се разтича, а при ниските температури може да замръзне и раната да остане без защита. (25 реда)

НЕ СЕ РАДВАЙТЕ И НА ЯДЛИВИТЕ ГЪБИ ПО СТЕБЛАТА

По стеблата на семковите овощни видове в късната есен може да срещнете и гъбата кладница - Pleurots ostreatus. Тя е едлива и една от най-вкусните. Но не се радвайте, че е дошла сама във вашата градина, тъй като тя също се отнася към паразитите разрушаващи дървесината. Наличието и по стеблото постепенно довежда дървото до смърт. Освен това тези гъби не са опасни само за живите овощни дървета в градината, а също и за дървените постройки. Затова, тях също трябва да премахнете и изчистят, а след това и мястото им да се дезинфекцира и замаже с боя.