Безсеменните сортове мандарини се ценят повече от тези съссемена.

Скоро във Валенсия е

била представена нова разновидност на мандарини. Новите сортове и иновации в отглеждането на цитруси винаги предизвиква голям интерес сред представителите на сектора.

Манданова – безсеменния сорт, бил получен по пътя на облъчваща експозиция на пъпките на сорт Нова. Експериментът с облъчване на пъпките е започнал в Южна Африка преди петнадесет години, но първите дръвчета от новата мандарина са постъпили в продажба в Испания едва сега.

„Главната особеност на тази мандарина се състои в това, че тя расте безсемена, което има фундаментално значение за нейния маркетинг и много се цени от производителите, казва президента на Асоциацията на операторите по разнообразие на растенията (ASOVAV) Рафаел Грау. – Мандарината е много тясно свързана с детското хранене. Затова семената се отнасят към нежеланите фактори. Те не само доставят на децата неудобство при ядене, но поглъщането им може да предизвика задушаване. Ето затова мандарината съссемена е по-малко предпочитана, отколкото безсеменната“.

Графикът за прибиране на реколтата и маркетинга продължава от ноември по края на януари. „Манданова е мандарина , , която леко се обелва. Тя е с дебела кора с наситен червеникав отенък. Що се касае за отглеждането, за разлика от другите мандарини или клементини, прибирани в същия период, тя добре понася намокряне от дъждове и не страда от проблеми, свързани с излишна влажност, обяснява Франсиско Лацер, експерт. - Единственият недостатък, който може да има този сорт, това е неговата чувствителност към алтернариоза“.

Експертът отбелязва, че производителността на тази мандарина е достатъчно висока, което позволява използването й в полуинтензивни насаждения.

За да може сортът да защити правата на създателите си се очаква да бъде създаден особен „мандаринов клуб“ за управление продуктивното култивиране на Манданова, неговата защита и правилна маркировка. Дръвчетата ще се продават в строго определен ред, за да се предотврати свръхпроизводството на мандарини от този сорт.