Кога да режем дръвчетата?

Резитбата трябва да се извърши във време , когато дърветата са в състояние на покой.Сроковете варират в зависимост от региона, а също така и от характера на времето. Преди да започнете резитбата, трябва да знаете каква ще е прогнозата за времето, за да сте сигурни, че студът не може да ги повреди след операцията.
След пролетните резитби може да има и по-късни резитби, което също зависи от климатичните особености на региона. Такава резитба позволява на дърветата по-добре да преодоляват летните горещини. Короната се прорежда, което подобрява проветрението и достъпа на слънчева светлина. При резитбата трябва да се внимава да се отделят само излишните, а не клоните, върху които се образуват плодовете. Този метод е доста подходящ за регионите с по-топъл климат.

Някои градинари извършват резитба, придържайки се към лунния календар. Резитбата се препоръчва да се извърши няколко дни преди новата луна. В резултат на това дърветата ще се възстановят за по-кратко време. При пълнолуние не се препоръчва резитба.

И все пак най-подходящото време за резитба на овощните дървета е началото на пролетта, т.е. периода преди началото на сокодвижение.