Мероприятия в овощната градина.Пролетна резитба на дърветата.

Пролетта е време за

сериозна работа в градината. Една от важните дейности в този период е пролетната резитба на овощните дървета. За да може да се извърши правилно е необходимо да се знае кога да се направи.


За какво е нужна резитбата?

Въпросът, защо е нужна резитба на овощните дървета обикновено задават начинаещите при засаждане на млада фиданка и никак не им се иска да ги режат. За да улесним разбирането на целите, които се преследват при резитбата, ще сравним диворастящи и културни сортове. Никой не се грижи за дърветата в дивата природа, в короната се преплитат сухи и живи клони, а по размерите и вкусовите качества на плодовете има много да се желае. При културните дървета се стремим да получим качествени плодове и добри добиви.

Знае се, че премахването на излишните клони удължава периода на плододаване и подобрява вкуса на плодовете. През годините са създадени редица правила, насочени към правилното отглеждане на овощни дървета и храсти. И тези правила се прилагат не само пролетта, но и есента. Формирането на дръвчетата започва през следващата година след засаждането, а при това формата на короната може да бъде различна. При първата резитба се определя желаната форма и колко плътна ще бъде короната. Основните цели на резитбата - да не се оставя дървото да расте високо и да укрепват скелетните му клони.
Дървета се нуждаят от ежегодна резитба, която има за цел да запази предварително определената форма на короната, да предотврати растежа на нежелани клонки, което би довело до отежняване на скелетните клони и влошаване на осветеността. Този тип резитба може да се провежда както през пролетта, така и през есента. Пролетната резитба на стари овощни дървета е нужна за тяхното подмладяване. В този случай целта е да се получат нови плодни клонки. Тази резитба предполага пълното отстраняване на старите клони или тяхното съкращаване, а това се извършва в началото на пролетта. Пролетта овощната градина се нуждае и от санитарна резитба, при която се отстраняват сухите, болни и повредени клонки. Всички тези действия, заедно с поливане, торене, както и борбата с болестите и неприятелите, са грижите, които трябва да се полагат за насажденията.