Мероприятия в овощната градина.Лятна и есенна резитба при сливата.

Лятната резитба на

сливата се прави през юни или юли. Тази процедура се прилага само на млади дръвчета, които са още в процес на формиране на короната.

За възрастни сливи лятната резитба може да е катастрофална и затова се препоръчва само в краен случай, например при откриване на заболявания.

В първите години от живота всички леторасти се съкращават до дължина 20 см. През втората година излишните леторасти се премахват напълно.

При топло време на годината съществува огромен риск от заразяване с инфекциозни заболявания, затова провеждайки лятна резитба можем да обезопасим дървото от подобни проблеми.

Схема на резитба есента

Есенната резитба се прави след листопада, когато всички вегетативни процеси са приключили и дървото се намира в стадий на покой. Обикновено тази работа се изпълнява в средата на септември, набалото на октомври.

За начинаещите е важно да знаят стоит помнить, че тази процедура не може да бъде дълго отлагана, защото дървото трябва да успее да укрепне преди настъпване на студовете. В региони със сурови зими тази работа е желателно да се отложи за пролетта.