Мероприятия в овощната градина.Резитба на слива. Сливата се отнася към тези

плодни дървета, които се нуждаят от редовна резитба. В противен случай количеството на добива може значително да намалее, от дървото да започне да се отделя смола (клей), а растежът на клонките да стане безразборен.

Кога се реже сливата: съвети за начинаещи

Сливата се нуждае от ежегодна, системна резитба, която да поддържаздравето и плододаването на дърветата. Провеждането на този вид работи е необходимо да става по схема - пролет, лято, есен.

Всеки период е изключително важен за сливата, защото резитбата изпълнява определени функции, които поддържат нейната жизненост.

Пролетният период се счита за най-благоприятенза провеждане на резитбата. Обикновено овощарите планират тази работа в края на месец март, началото на април, когато температурата на въздуха вече е положителна, а вегетативните процеси все още не са започнали. Пролетта на сливата прекрасно се виждат младите клонки, които растат в неправилно направление и старите клони, от които вече не може да се очаква да плододават.

Летната резитба се прави през юни и е насочена по отношение на леторастите, силно сгъстяващи короната, защото те се виждат най-добре при наличие на буйна листна маса.

Есенната резитба се прави със санитарни цели. Тази работа се изпълнява веднага след листопада.

Ако сроковете бъдат пропуснати по-добре е тази резитба да се остави за пролетта, защото свежите отрези бързо могат да измръзнат и на тяхно място да започне изтичане на смола и да се образуват мразобойни рани. Всеки период има своите преимущества и недостатъци, поради това, че за изпълнение на едни или други работи е подходящо определено време през годината.

Някой овощари практикуват и зимна резитба на сливата, но за този вид работата по това време на годината е необичайна и доста специфична.