Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

През лятото дръвчетата залагат плодни пъпки

Мероприятия в овощната градина.През лятото дръвчетата залагат плодни пъпки.

В средата на лятото при

повечето овощни видове започва процес на формиране на плодни пъпки за следващата година. От това, какъв процент от листните ще се преобразуват в плодни, зависи до голяма степен от

агротехниката на отглеждане:

. Натоварване на дървото с плод за настоящата реколта – колкото по-претоварено е едно дърво с плод, толкова по-малко плодни пъпки ще заложи.

. Състоянието на короната - в сгъстената корона листата и клоните са засенчени и залагат по-малко плодни пъпки от просветлената.

. Силата на растеж - умерено растящите дървета залагат оптимален брой пъпки, слабо растящите по-малко, а силно растящите залагат повече листа, отколкото плодни пъпки.

. Здравното състояние на дървото - страдащите от болести и нападнатите от неприятели дръвчета се изтощават и залагат по-малко плодни пъпки от здравите.

. Осигуреността с почвена влага - оптималният воден режим е най-добър за залагане на плодни пъпки. Преовлажнената почва засилва вегетативния растеж и намалява залагането на плодни пъпки, а сухата почва отслабва растежа и също влияе негативно върху залагането на плод.

. Наличието или не на плевели и обработка на почвата - силно растящите плевели конкурират дръвчето в извличането на влага и хранителни вещества.

. Наличието на достъпни хранителни елементи благоприятства залагането на плодни пъпки при дръвчетата.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates