Мероприятия в овощната градина.

Кога се премахват ластуните при ягодите?

Първите ластуни се

появяват на ягодата още по време на цъфтежа, а процесът на тяхното образуване и растеж продължава през лятото. Ако решите, че нямате нужда от посадъчен материал, тогава трябва да се отървете от нежеланите издънки. Условно този процес е разделен на два етапа.
Първоначално дъщерните розетки се отстраняват преди цъфтежа или непосредствено след прекратяването му , , когато по-голямата част от плодовете вече са образувани, но все още не са достигнали необходимата зрялост. През този период няма да навредите на бъдещата реколта. Хранителните вещества ще бъдат изразходвани изключително за растежа на плодовете, което ще позволи да се получат по-големи и вкусни екземпляри.
Премахването на дъщерните розетки се извършва едновременно с есенното подрязване на листата. Обикновено тези манипулации се извършват в края на август или началото на септември.
Можете да проведете междинно отстраняване на мустаците веднага след като е приключило плододаването. Колкото по-често правите тези операции, толкова по-малко ще се изтощят и отслабят растенията.