Мероприятия в овощната градина.Ягодоплодните храсти режем есента.

Резитбата на

ягодоплодните храсти е по-добре да се извърши през есента. Пролетта тези храсти започват да се развиват рано и тогава може само да коригирате есенната резитба.

Ягодоплодните храсти се нуждаят от резитба даже повече от дърветата.

От недостатъчно светлина много от клонките ще плододават слабо, ще отмират по-рано. А в неизрязаните храсти се развиват много болести и неприятели.

Касис

Формиране на храста

След засаждане слабо подрежете клонките - всичките. Ако клонките са слаби оставете на всички по една пъпка, ако са силни по 2-3. Ако оставите дълги клонките ще има много пъпки, но със слаби леторасти, те на следващата година ще са още по-слаби. Ако още в началото изрежете на 2-3 пъпки, то на следващата година ще имате добър прираст.

На следващата година изберете 2-4 най- добре разположените клонки. Това е добро начало за силен и добре развиващ се храст. Останалите изрежете до основи.

Хубав храст бързо не се получава.

През следващите години при рядко засадени храсти оставяйте по 2-3, а при гъсти 1-2 клонки. След 5 години формирането ще е завърщено. При такъв храст едни клонки ще растат, други ще дават плод, трети ще увеличават добива си, а при четвърти ще са в максимум плододаване.

След това резитбата трябва само да се поддържа. Изрязват се първо сухите клонки, след това огледайте няма ли болни – изрежете и тях. Всички клонки , които се заплитат също отрежете. Тези които са започнали да съхнат ги отрежете до здраво. Задължително се премахват клонките над 5 години те вече не са продуктивни.

Резитбата при червено цариградско грозде е сходна с тази на касиса

При него обаче многогодишните клонки плододават до 8 години. Ето защо клонките се режат след 8-10 години. При него не е нужно да се следи кои клонки на колко са. Има силни плододаващи и млади които ще ги заменят когато остареят. Има нулеви клонки –израстващи от корените, остават се само толкова колкото са необходими.