Растително защитни мероприятия в овощната градина.

Кой напада сливата в началото на вегетацията?

Жълтата и черната

сливова плодова оса се срещат и вредят заедно в началото на вегетацията при сливата. Те предизвикат червивост и окапване на завързите. Осите летят през март, а ориентир е цъфтежът на тръкосливите. Осите снасят яйцата си в чашечните листенца и по-рядко в самата чашка на още неразтворените цветове на сливата. В мястото на снасяне цвета на тъканта се променя от зелен в кафяв. От тези яйца се излюпват лъжегъсеници които се хранят с вътрешността на завръзите, като ги изпълват с черна саждива материя. При разрязване нападнатите плодове издават миризма на дървеница. За да завършат развитието си лъжегъсениците повреждат от 4 до 6 плодчета, които окапват заедно с дръжките. Тяхното развитие в плода е 21-28 дни. След това ларвите напускат плода и отиват в почвата, където под форма на пашкул остават до следващата година.

Химичната борба срещу възрастното на този неприятел трябва да започне още преди да започне да яйцеснася. Това съвпада с периода преди цъфтежа на ранните сливи. Провежда се и второ пръскане в края на цъфтежа когато 2/3 от венчелистчетата са завехнали, но не са окапали, за да се предотврати вгризването на ларвите в плодчетата.

Регистриран инсектицид за борба е децис 2,5 ЕК , но могат да се използват и органофосфорни инсектициди с по-дълъг карантинен срок като Агрия 1050, Релдан, Нуреле 4Д, Нуреле Дурсбан и др. в регистрираните дози.