Полезна информация за овощните култури.Вътрешно потъмняване на плодовото месо при съхраняване на плодовете при ниски температури.


В началото на появяването на заболяването външни признаци по плода няма. Обикновено потъмняването започва на 2-4 мм под кожицата и достига близо до семенната кутийка, но част от месото около нея остава здраво. Засегнатата част от плода има суха консистенция. В по-късна фаза на съхраняване потъмняването може да се появи и по кожата на плода под формата на кафяви встъклени петна. Този тип на повреда по съхраняваните плодове засяга ябълковите сортове Зимна златна пармена, Боскопска хубавица, Канадска ренета, Английска ренета и др. От крушовите сортове най-чувствителен е сортът Пас Красан.

Заболяването е свързано със съхраняването на плодовете при ниски температури (в плодохранилище). В случая физиологичното заболяване не се дължи на измръзване на тъканите на плодовото месо, а се явява като коагулация или замръзване на клетъчния сок в резултат на ниските температури, при което се нарушават окислителните процеси. При това се натрупват ацеталдехид и метилов спирт. Смята се, че появяването на заболяването се подготвя още когато плодовете са на дървото. Честите валежи в периода на беритбата благоприятстват появата на болестта. За ограничаване на заболяването се препоръчва предварително темпериране на плодовете за 1-2 седмици при 4-5°С, а след това съхраняване в камера при температура 1-3°С.

Признаците на вътрешно потъмняване на плодовото месо , появило се вследствие на ниските температури, се различават трудно от признаците на замразяването. Измръзналият плод потъмнява изцяло, добива вид на печена ябълка, без да има здрави части около семенната кутийка.