Полезна информация за овощните култури.Вътрешно потъмняване на плодовото месо при съхраняване на плодовете при ниски температури.


В началото на появяването на заболяването външни признаци по плода няма. Обикновено потъмняването започва на 2-4 мм под кожицата и достига близо до семенната кутийка, но част от месото около нея остава здраво. Засегнатата част от плода има суха консистенция. В по-късна фаза на съхраняване потъмняването може да се появи и по кожата на плода под формата на кафяви встъклени петна. Този тип на повреда по съхраняваните плодове засяга ябълковите сортове Зимна златна пармена , , Боскопска хубавица, Канадска ренета, Английска ренета и др. От крушовите сортове най-чувствителен е сортът Пас Красан.

Заболяването е свързано със съхраняването на плодовете при ниски температури (в плодохранилище). В случая физиологичното заболяване не се дължи на измръзване на тъканите на плодовото месо, а се явява като коагулация или замръзване на клетъчния сок в резултат на ниските температури, при което се нарушават окислителните процеси. При това се натрупват ацеталдехид и метилов спирт. Смята се, че появяването на заболяването се подготвя още когато плодовете са на дървото. Честите валежи в периода на беритбата благоприятстват появата на болестта. За ограничаване на заболяването се препоръчва предварително темпериране на плодовете за 1-2 седмици при 4-5°С, а след това съхраняване в камера при температура 1-3°С.

Признаците на вътрешно потъмняване на плодовото месо, появило се вследствие на ниските температури, се различават трудно от признаците на замразяването. Измръзналият плод потъмнява изцяло, добива вид на печена ябълка, без да има здрави части около семенната кутийка.