Полезна информация за овощните култури.Грижи за ягодовите насаждения.


От ягодоплодните овощни видове отглеждани в нашата страна, ягодата заема първо място по значение. Ягодата се отглежда във всички области на страната.

Ягодата измръзва при температури под -15°С, ако няма снежна покривка. Късните пролетни мразове повреждат само първите цветове. Ягодата има големи изисквания към почвената и атмосферната влажност, затова най-добри резултати дава, когато се отглежда при поливни условия. Тя не е много взискателна към почвата, но изисква почвената реакция да е слабо кисела (рН 5,5 до 6,5).

При отглеждане на ягодите без мулчиране с полиетилен за поддържане на почвата се извършват 6-3 механизирани обработки на междуредията с фреза или с култиватор и 3-4 ръчни в реда. Дълбочината на обработката в междуредията е 8-12 см, а около растенията - 6 см. Полива се чрез дъждуване 6-12 пъти. Подхранва се рано напролет с 15-20 кг амониева селитра на декар. По време на масовия цъфтеж равномерно от двете страни на редовете и в междуредията се настила слама. Необходима е около 500 кг слама на декар.

Когато ягодите се отглеждат при мулчиране на почвата с черен полиетилен, те не се подхранват. Амониевата селитра се дава с предпосадъчното торене. Непокритата част от насаждението се поддържа чиста от плевели чрез 3-4 окопавания или чрез използване на хербициди.

При отглеждането на ягодата трябва да се води системна борба с болестите и неприятелите.

Промишлените ягодови насаждения не трябва да се използват повече от 2-3 години.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));