Полезна информация за овощните култури.Варосване на овощните дървета.


Има агротехнически мероприятия, които необосновано се оставят на заден план. Едно от тях е варосването на стволовете и на дебелите клони на овощните дървета.

Повечето от овощните видове имат тъмно оцветена кора. През слънчевите зимни дни кората на дърветата от южната страна се затопля и се разширява, а през нощта силно се охлажда и се свива. Честите промени в обема водят до пукане на клетките и разкъсване на проводящите тъкани. Външно това се проявява под формата на надлъжни отвесни цепнатини върху стволовете на дърветата (слънчев пригор). Ако не се вземат мерки за лекуване на цепнатините, кората около тях постепенно загива , а след няколко години и целият ствол.

Ако през есента стволовете на овощните дървета се намажат с варна каша, тогава бялата повърхност отразява слънчевите лъчи. По този начин се избягва затоплянето на тъканите, а следователно и периодичното им разширяване и свиване.

В миналото варосването на дърветата е било широко разпространено. По-късно се установява, че през зимата под дебелия варов слой намират убежище различни неприятели и спори на гъби.

Този недостатък може да се избегне, ако се използва с 20%-ова варна каша, която се нанася на много тънък слой върху стъблата и по-дебелите клони на дърветата. За целта може да се използва и пръскачка. Така нанесеният слой ще бъде още по-фин.

И ако все пак върху овощните дървета се появят цепнатини, тогава се изрязва с остър нож мъртвата тъкан и раната се намазва с овощарска замазка.