Полезна информация за овощните култури.Резитба на лешника.


Лешникът може да се отглежда храстовидно и едностъблено.

Едностъбленото отглеждане на лешника осигурява по-добро осветляване на короните и улеснява обработката на почвата и беритбата на плодовете, поради което е за предпочитане. След засаждането дръвчетата се съкращават на 100-120 см над почвената повърхност. През 2-рата - 3-тата година се избират 4-5 скелетни клона за формиране на чашовидна корона. Тъй като той гарнира добре скелетните си клони с обрастващи клонки, през следващите няколко години може да не се извършват резитби на лешника.

През периода на пълно плододаване е необходимо да се поддържа умерен растеж на дърветата. Извършват се просветляване на короната на лешника и съкращаване на клони и на клонки на стара дървесина. При просветляването се премахват застаряващите и засъхващите клонки във вътрешността, както и някои от сгъстяващите короната. Не е желателно да се оставят чепове при резитбата на лешника.

Едностъбленото отглеждане на лешника налага да се изрязват издънките , които се появяват от корените и от основата на стъблото.

При храстовидно формиране на лешника след засаждането растенията се съкращават на 70-80 см. През следващите 1-2 години не се извършват никакви резитби на лешника, за да израснат достатъчно на брой клонки за оформяне на храста. По-късно се оформят необходимите клони, а излишните се премахват, за да не се сгъстява короната. През периода на плододаване короните се просветляват.