Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Сортове дюли - ОВОЩАРСТВО

Полезна информация за овощните култури.Сортове дюли.


Дюлята е един от най-подходящите овощни видове за дворната градина и по-малките стопанства. Встъпва рано в плододаване и дава плод ежегодно. Плодовете са едри, красиви, богати на пектин и дъбилни вещества, на киселини, витамините С, РР, В1, захари и минерални соли, изключително полезни за здравето на хората. Ето защо дюлите са ценни за приготвяне на пюрета, желета, нектари, сладка и конфитюри, компоти и за консумация в прясно състояние.

По-ценните сортове дюли са Асеница, Триумф и Хемус. Положителните качества на тези сортове дюли са, че в плодовете не се образуват горчиви ядки, плодовото месо не потъмнява при съхранение, а дюлите се запазват свежи до януари - февруари.

Хемус

Сортът е получен при кръстосано опрашване на Пазарджишка ябълковидна (местен сорт) с Чешка (местен сорт, вероятно пренесен у нас от Чехия). Опрашва се от сортовете Асеница, Триумф и Португалска. Встъпва рано в плододаване и плододава редовно. Плодовете са едри, със средно тегло 450 г, изравнени по големина с леко крушовидна до ябълковидна форма, почти без ребра. Кожицата е тънка, лимонено жълта, покрита с фин сивожълт плъх. Плодовото месо е сочно, крехко, сладко, приятно кисело със специфичен аромат, без каменисти клетки, с много добро качество. Плодовете узряват в края на септември.

Асеница

Получен е при кръстосано опрашване на сортовете Пловдивска и Пазарджишка ябълковидна. Дървото е с умерен растеж, цъфтежът е средно ран. Сортът е самоопрашващ се. Встъпва рано в плододаване и е с много добра родовитост. Плодовете са едри с тегло 430 г, с кълбовдно-конична форма, слабо ръбести, изравнени по големина и форма. Кожицата е тънка, гладка, зеленикаво жълта, покрита с фин мъх. Месото е бледожълтеникаво, крехко, сочно, умерено кисело, с приятен аромат и почти без каменисти клетки около семенната камера. Узрява в началото на октомври.

Триумф

И този сорт дюли е получен при кръстосано опрашване на Пазарджишка ябълковидна и Чешка. Дървото има умерен растеж, короната е кълбовидна. Цъфтежът е ран. Подходящ опрашител - сорт Португалска. Рано встъпва в плододаване. Плодовете са едри - 420 г, закръглено крушовидни, гладки, със слабо изразени ребра. Кожицата е тънка, зеленикаво жълта, с не много мъх. Плодовото месо е жълтеникаво бяло, крехко, умерено сочно, кисело с приятен аромат. Плодовете узряват през втората половина на октомври.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates