Полезна информация за овощните култури.Отглеждане на лимон - какво трябва да знаем?.


Размножаване на лимон

Лимонът се размножава чрез семена. Семената от лимон трябва да се засеят веднага след отделянето им от плода, като предварително се измият с хладка вода. Никнат добре в смес от равни части листовка, рохкава градинска пръст и пясък. Прерастването става най-бързо при температура 18-20°С и при равномерна влага. Семената, които при тези условия не поникнат в продължение на 4 седмици, не са надеждни.

Когато лимончето развие 3 листа, добре е да се изскубе, за да се прережат връхните части на коренчетата му, и отново да се засади в малка саксийка. За по-сигурно прихващане то се захлупва през първите дни със стъклена чаша. Така разсадените растения развиват по-разклонен корен и нарастват по-бързо. Когато корените на лимона обхванат саксийната пръст, растението се премества в нова саксия, при което корените наново се подрязват. През първата и втората година се използва еднаква саксийна пръст.

Лимоните, получени от семе, цъфтят и връзват късно - най-рано 10 години след засяването, а понякога и след 20 години. При това техните плодове се отличават от плодовете на майчиното растение, като почти всякога са по-лоши. Затова се препоръчва полученият от семе лимон да се облагороди (да се направи присаждане на лимон). Правилно е присаждането на лимона да стане, когато стъблото на дръвчето достигне дебелина на обикновен молив. За предпочитане е присаждането на спяща пъпка, което става през юли-август.Присаждане на лимон се извършва, както при овощните дървета. През зимата лимончето се държи в хладно и светло помещение с температура, не по-висока от 8°С. На следващата година още през пролетта се изрязва остатъкът на дивото стъбло, който се намира над пъпката. Щом присадникът израсте 15-20 см, той се съкращава, за да се образува по-ниско, но симетрично разклонено дръвче. Плододаването на лимоните обикновено започва след третата година. Размножаването може да стане и чрез въздушни отводи , като се е вкорени неотрязано клонче.

За възрастните лимони добра почва е сместа от 2 части градинска пръст (чимовка), 1 част угнил оборски тор и 1 част пясък.

Плододаване на лимона

Лимонът плодоноси на къси клончета, затова (както и с оглед храстът да се запази нисък) растенията се подрязват два пъти през годината - през пролетта и през август. Клончетата, които са плододавали, се отрязват ниско - на една-две пъпки; на безплодните клончета се правят пръстеновидни изрезки на кората, за да спре нарастването и да се предизвика образуването на плодни разклонения. За по-доброто плододаване спомага изкуственото опрашване на цветовете. То става, като леко се допират с памук тичинките, а след това близалцата на разтворените цветове на лимона.

Грижи през лятото за отглеждане на лимон

През лятото лимоните растат добре на полусенчесто място в градината. Лимоните могат да летуват и на източен или северен балкон, където са запазени от силно слънчево нагряване, понеже на слънце листата избеляват. Поливането през лятото трябва да бъде обилно. През периода на нарастването е нужно и подхранване. За тази цел най-подходящ е угнилият разреден във вода птичи тор. Напръскването на листата с вода, особено през лятото, е важно условие за запазването им от окапване.

Грижи през зимата за отглеждане на лимон

Почивката на лимоните през зимата е необходима за плододаването. Тогава лимоните се отглеждат в хладни светли помещения при температура, не по-висока от 8°С и се поливат рядко. Ако въздухът на помещението е сух, нужно е и оросяване, за да не окапят листата на лимона.