Растителна защита

Коизеленчуци могат да се отглеждат един до друг за по-ароматна реколта и как да уплътните полето, отглеждайки от най-ранни до най-късни култури? Отговор на тези въпроса дава наскоро излезлия от печат учебник „Биологично зеленчукопроизводство – технология и планиране“, чиито автори са преподавателите от Аграрния университет в Пловдив Костадин Костадинов и Петър Борисов. Предлагаме ви откъс от глава IV, 1.2 „Съставяне на сеитбообращение“:

 

„За малките биологични ферми са подходящи смесените култури – отглеждане на няколко (2-3) култури на едно място. Едната от тях трябва да бъде с ускорен темп на поникване на семената и формиране на продуктовата част, а другата с продължително поникване и забавено начално развитие, различен срок на прибиране, различна коренова система (тип, дълбочина на разполагане на основната маса корени), различен хранителен режим – нужда от различни хранителни вещества, подходящ хабитус – растенията с по-високо стебло заемат средната част на лехата, съобразно агротехническите срокове. 

Обикновено широчината на лехата със смесени култури е от 1.20 до 1.50 м, за да може да се обслужва. В такава леха най-често се правят максимум пет реда. Не бива да се съчетават повече от две или три култури в една леха. Трябва да се спазват оптимални разстояния на отглеждане, за да се осигури необходимата за растенията хранителна площ. Така се осигуряват необходимите хранителни вещества и нормалното огряване на почвата и долните части на растенията и достъп на светлина.

При съставяне на схеми за смесените култури трябва да се има предвид и това, че някои растения се развиват по-добре или по-зле, ако се отглеждат съвместно с определени култури. Например:

Благоприятни комбинации:

салата/моркови

алабаш/червено цвекло

целина/домати, храстовиден фасул

домати/магданоз

фасул/целина, моркови, карфиол

краставици/фасул, грах

картофи/чесън, хрян

моркови/копър

фасул/чубрица

Неблагоприятните комбинации в смесените култури са следните:

домати – алабаш или резене

бяло зеле – майоран

фасул, грах – кромид, лук, чесън

всички култури – орех или пелин

Комбинациите за предпазване от болести и неприятели са следните:

репички, ряпа/главеста салата, алабаш, домати, пелин – срещу земни бълхи

моркови/лук, праз – отблъсква морковената и луковата мушица, морковения молец

зеле/домати, целина – срещу бялата зелева пеперуда

домати/магданоз – срещу кафяво гниене

праз/целина – срещу ръжда по целината

целина, домати – срещу бяла зелева пеперуда

латинка, хрян – срещу бялата зелева пеперуда, листни въшки, гъсеници и мишки

тагетис, невен (Calendula) – срещу нематоди

Тези комбинации от растения обаче са само предпазни мерки. При нападение се пръска с растителни препарати.

Известни са и подобряващи вкуса взаимодействия. Със засаден под доматите магданоз, доматите получават много по-силен аромат. Мента, засадена между картофи, води до получаване на особено ароматни клубени. Репички, смесени с латинка, стават много по-ароматни в сравнение с комбинирането им със зелена салата.

При смесеното отглеждане могат да се използват лехи, в които се отглеждат три-четири култури, разположени според техния хабитус като например включените в следващите примерни схеми:

Първа схема

Ранна култура (разположение в лехата): репички (1-ви ред), салата (2-ри ред), репички (3-ти ред), салата (4-ти ред), репички (5-ти ред)

Основна култура: кореновиден магданоз (1-ви ред), средно ранни домати (2-ри) , средно ранни домати (3-ти), кореновиден магданоз (4-ти ред).

Късна култура: моркови, моркови, предзимно зеле, предзимно зеле, моркови, моркови.

Втора схема

Ранна култура: салата, чесън за зелено, репички, алабаш (ряпа), салати

Основна култура: тиквички, зелен фасул, чесън за зелено, тиквички

Късна култура: късно зеле, късно зеле.

Трета схема:

Ранна култура: лук, спанак, лук, спанак, лук

Основна култура: пипер, магданоз (копър), пипер, магданоз (копър), пипер.

Късна култура: салата, бакла, салата, бакла, салата