Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Молците тихомълком вършеят в шкафа.

Тези дребни неприятели

нападат най-често сушените плодове, фъстъците, какаото, изсушените билки, подправките , орехите, стафидите. Пеперудада, чиито разтворени крила достигат до 20 мм от основата до средата е сребристо сива, а останалата част бронзовочервена, пресечена от две тъмни ивици. Гъсеницата е сламеножълта или зеленикава, а какавидата първо бяла, после - кехлибарено жълта. Пеперудата лети през нощта и снася много яйца. Гъсениците правят малки дупки в семената и ги ядат отвътре. В складовете молецът презимува като какавида и гъсеница, в топлите жилища се развива непрекъснато, повявяват се нови и нови поколения.

Понеже хранителните продукти не могат да се обработват с химикали, има друг начин да се справим с неприятеля. При 50-55°С той напълно загива. Изсипете на тънът пласт в широка тава семената, сушените плодове или подправките и оставете във фурната. След т. нар. спасителна операция почистете продуктите, опаковайте ги и ги оставете на сухо и хладно. Молецът обича топлината и студеното не му понася.

За да нямате особени проблеми с този неприятел най-добре е така да опаковата продуктите, че той да няма широк достъп до тях. Килерът трябва редовно да се почиства.