морава" />

морава.html" itemprop="url"> Подгответе пролетната морава

Който иска да има хубава зелена морава през следващата пролет, не трябва да пропуска последните топли дни. Есента е най-благоприятният сезон за засаждане на дървета, храсти и цветя, стига температурите да не са минусови.

Първо ще трябва да обработите градината с фосфатни торове - комбинация от азот, фосфор и калий защото те по-бавно се разлагат и осигуряват хранителни вещества по-дълго време. Когато садим широколистни и иглолистни дървета, можем да използваме и оборски тор. Но за тревен масив или при разсаждане на цветя той не се препоръчва - внася бурени.

До средата на октомври може да се прави и затревяване, защото тревните кълнчета започват да се развиват и имат време да се стабилизират преди студовете. Ако го отложим, те измръзват и трудът ни отива напразно. Истински красива полянка се получава след около година поддръжка и сега е моментът да я заложим. Като полагаме тревното семе, най-напред трябва да прочистим терена от камъчета и бурени и да обогатим почвата с изкуствени торове. След като тревата поникне, се налагат еднократно окосяване, поливане, валиране и някои други дейности, които целят подравняване и уеднаквява не на тревния масив.

Постоянната влага е много важно условие и е най-добре да не разчи-тате на дъжда, ами да си осигурите автоматично поливане. Ако не искате любопитни съседи да надничат към вашата морава, купете си птиче грозде - то расте сравнително бързо като естествена ограда. Хубавият жив плет обаче се оформя постепенно, и то с намесата на специалист, за да се постигне желаната компактност. Налагат се и няколко резитби годишно , задължително пролет и есен. Много подходящ за двора е и дървовидният чемшир, който израства с 30-40 см на година. Жив плет може да се оформи и от вечнозелени иглолистни растения.

Източник:http://www.domashenjurnal.bg