Има много причини да си купувате биологично отгледани плодове и зеленчуци, но това, че съдържат повече хранителни вещества не е една от тях

Според датско проучване, публикувано в списание Agricultural and Food Chemistry, няма разлика в количеството антиоксиданти в биологично и конвенционално отгледаните лук, картофи и моркови. Учените са изследвали само тези три вида зеленчуци и само някои хранителни вещества. Но експериментът е част от по-голям проект и на по-късен етап ще има данни и за други видове.

„Твърдението, че био плодовете и зеленчуците са за предпочитане пред обикновените, защото съдържат повече биоактивни компоненти е спорно и не е подкрепено от научни доказателства”, твърди авторът на изследването. Наистина, има много други причини да предпочитаме био храните – например липсата на остатъци от пестициди в тях и опазването на околната среда.

Противоречията по въпроса дали био продуктите са по-хранителни от традиционните сортове съществува най-малко от десет години, казва Джефри Блумберг, директор на Лабораторията за изследване на антиоксиданти в Университета Tufts, Бостън.

„Някои изследвания показват, че биологично отглежданите растения съдържат високи нива на здравословни антиоксиданти, може би защото някои антиоксиданти действат като естествени фунгициди, пестициди и инсектициди", казва още той. “Идеята е, че без помощта на химични препарати при биологично отглеждане, растенията трябва да положат повече усилия, за да се защитят. Резултатът е, че съдържат повече антиоксиданти и други полезни вещества. Но има и доста изследвания, които показват , че подобна връзка няма”. Според Блумберг, пред подобен род проучвания има доста предизвикателства. Едни от тях са многото фактори, които могат да им повлияят – възраст на растението, климатичните условия. А и като че ли няма ясна дефиниция за биологично и традиционно отглеждане.

Авторите на новото изследване се опитват да създадат контролиран експеримент, доколкото е възможно при толкова фактори, които могат да повлияят. Експериментът е част от голям проект, наречен OrgTrace, който проучва как методите на отглеждане допринасят за промените в съдържанието на минерали и други вещества в растенията.

Учените анализират картофи, моркови и лук, които са били отглеждани в две полета, при еднакви условия, по време на два сезона на растеж. Температурата, влажността на почвата, типът почва и другите условия на околната среда в двете полета са били максимално еднакви. Зеленчуците на едното поле са отглеждани по конвенционален начин, а на другото – по датските стандарти за био отглеждане.

В края на периода на вегетация, учените измерват количеството на два вида антиоксиданти: флавоноиди и фенолни киселини – полезни за човешкото здраве и съдържащи се в големи количества в лук, моркови и картофи. Резултатите не са показали значими разлики в нивата на двата вида антиоксиданти между био и традиционно отглежданите зеленчуци.

Разбира се, наистина биологичното земеделие е по-безвредно за околната среда от конвенционалното, а и колкото по-малко пестициди има – на толкова по-добро здраве ще се радваме. Това са достатъчни и сигурни причини, които да ни карат да го предпочитаме. За съдържанието на хранителни вещества обаче, все още не е сигурно

.

Автор: Елена Георгиева


Източник: Ecomedia.bg