Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Присаждане на разцеп

Ще се спрем по-подробно на два от най-разпространените и лесни начини за присаждане на калем - на разцеп и на кози крак. И двата начина са подходящи за ранна

пролет преди настъпване на активното сокодвижение при овощните видове, т.е. от началото на март до набъбване на пъпките в началото на април.


Присаждане на разцеп

Присаждане на разцеп
Присаждане на разцеп

Този начин се практикува, когато подложката е много по-дебела от присадника, но не повече от 5-6 см.Първо подложката се прерязва с трион над мястото където ще се извърши присаждането, като отрезът трябва да е идеално гладък. Това се постига след като отрезът се направи с трион и допълнително се заглади с остро ножче, като заглаждането се прави винаги от кората към сърцевината на подложката. След това подложката се разцепва диаметрално с остър инструмент, /може и обикновен остър нож/, на дълбочина от 4-6 см, като до поставяне на калемите разцепът се държи отворен с помощта на дървен клин, който се поставя в средата на разцепа.
След това пристъпваме към оформяне на калема. За тази цел можем да ползваме съхранени калеми от зимата или директно от желаните сортове дръвчета, стига те да са в покой. Калемът трябва да има три здрави, добре оформени листни пъпки. Той се подостря клиновидно от двете страни на най-долната пъпка под остър ъгъл. Много важно е клиновидните отрези да се направят с остър инструмент за да бъдат гладки, по-възможност да се постигнат с по едно движение на ръката. Дължината на клина трябва да е от 4-5 см под долната пъпка. Накрая остава да вмъкнете клина на калема в разцепа, така че камбиалната тъкан на калема от едната страна /където е най-долната пъпка/, да съвпадне напълно с камбиалната тъкан на подложката. В зависимост от дебелината на подложката , могат да се поставят два калема срещуположно в разцепа. След това се изважда клина и  разцепа  "захапва" калемите. Тогава присадката се привързва с манила или друг подходящ материал по цялата дължина на разцепа. Накрая всички празнини в разцепа и около калемите се запълват с твърда овощарска замазка. За отбелязване е че този начин е подходящ за всички овощни видове с изключение на череша и кайсия, тъй като голямата рана от разцепа често служи за инфектиране с болести при тези два вида.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates