Мероприятия в овощната градина.

ПРОИЗВОДСТВО НА ОВОЩЕН ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ, ЧРЕЗ ПРИСАЖДАНЕ НА "СПЯЩА ПЪПКА"

Започна сезона за производство на овощен  посадъчен материал чрез присаждане на „спяща

пъпка". До края на август може да се извършва облагородяване на подложки по този начин. Пъпките за присаждане се вземат от събрани калеми от желания сорт. Калемите представляват леторасти, които трябва да са добре узрели, да имат добре оформени пъпки и да са достатъчно дебели, за да може да се извади пъпка с щитче, което да има задоволителна допирна площ с подложката. Най-подходящи за присаждане са пъпките от средната част на леторастите.

Калемите се събират или в деня на присаждането, или едно денонощие по-рано. Веднага след отрязването се премахват листата, като се оставя около 1 сантиметър от листната дръжка. Така приготвените калеми се връзват на снопчета, на които се връзва етикет с името на сорта. Долният край на калемите се натопява в съд с малко вода и се поставя на сенчесто хладно място.

Подготовка на подложките за присаждане. За да е успешно присаждането, подложките трябва да имат добро сокодвижение. Когато сокодвижението отслабва, трябва да се извърши поливане два-три дни преди окулирането. Почвата до кореновата шийка на загърлените подложки се разравя и с кърпа се избърсва стъблото. Пъпките се поставят от северната страна на подложките, за да бъдат по-малко изложени на слънчевото нагряване. Присаждането се извършва през хладните часове на деня - рано сутрин или по-късно след обяд. Не бива да се присажда в дъждовно време, за да не се зацапват щитчетата на пъпките.

След около две седмици след присаждането се извършва проверка на прихванатите пъпки. Те могат да се познаят по следните признаци:

- Дръжките на листата са опадали или опадат при леко докосване.

- Щитчетата на пъпките са свежи. Засъхналите щитчета и здраво закрепените дръжки са признак за неприхващане. В тези случаи може да се извърши повторно присаждане с калеми от същия сорт.

Ако превръзките не са полиетиленови , врязаните превръзки се разхлабват. Те се премахват окончателно след пълното срастване на тъканите, което трае около 5-6 седмици.

Проф. дсн Иванка Витанова Опитна станция, Дряново