Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Летни присаждания - особености

Ммероприятия в овощната градина.Особености при летните присаждания. От изключителна важност е пъпките, които ще се използват за присаждане да са добре оформени и достатъчно дебели и да са взети от узрели леторасти.

Зрелите леторасти могат да се познаят по лесното счупване при прегъване. Калемите не трябва да се събират безразборно, тъй като това води до изтощаването на майчините растения. Продължителите на водача и скелетните клони и разклонения трябва да се запазят. При събирането на калеми, леторастите не бива да се отрязват прекалено ниско - най-често отрезите се извършват над една - две добре оформени пъпки. Събирането на калеми се извършва в деня на присаждането или ден по-рано. За препоръчване е това да стане в сутрешните часове на деня или късния следобед. С цел намаляване количеството на изпарената от листата вода, те трябва да се премахнат, като се остави около 1 см от листната дръжка. След събирането на калемите долният им край се потапя в подходящи съдове с вода и се съхраняват на сянка до извършване на присаждането.

Когато се закъснее с присаждането, една седмица преди окулирането е необходимо извършването на поливка в питомника за активизиране сокодвижението на подложките. Няколко дни преди присаждането почвата до кореновата шийка на предварително загърлените подложки се разравя. В случаите, когато подложките не са били предварително загърлени, 2 - 3 седмици преди присаждането трябва да се извърши почистване на всички странични разклонения на около 15 см от почвената повърхност.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates